یکی از اصلی ترین کاربردهای فناوری VoIP انتقال خط تلفن بر روی اینترنت است. با فناوری VoIP انتقال خط تلفن معمولا با کمترین هزینه ممکن انجام می شود. انتقال خط در موارد متعددی ممکن است مورد نیاز باشد.
تجهیزات لازم برای انتقال اینترنتی خط تلفن:
برای انتقال خطوط تلفن با فناوری VoIP حداقل به دو دستگاه گیت وی VoIP احتیاج است. در یک طرف گیت وی VoIP مکالمات تلفنی را به بسته های دیتا تبدیل می کند که بر روی اینترنت ارسال می کند. در سمت دیگر گیت وی VoIP بسته های دیتا را دریافت کرده و دوباره تبدیل به مکالمات تلفنی می کند.
در یک راه حل ساده انتقال خط به غیر از گیت وی تجهیزات دیگری مورد نیاز نیست. اما گاهی در برخی موارد لازم است از نرم افزارها و سخت افزارهایی استفاده شود که جزء اصلی سیستم نیستند اما برای عملکرد خاصی مورد نیاز هستند. مثلا گاهی لازم در است از Gate Keeper استفاده شود.
مزایای انتقال خط با استفاده از اینترنت:
مهمترین مزیت انتقال خط تلفن کاهش هزینه های تلفن است. اما مزایای دیگری نیز می توان برای این سیستم ذکر کرد:
- ساده شدن ارتباط تلفنی و شماره گیری: می توان سیستم را به نحوی تنظیم کرد که کاربر به محض برداشتن گوشی بوق خط شهری طرف مقابل را بشنود. در این صورت شماره گیری خیلی ساده تر می شود و مکالمات مانند مکالمات درون شهری خواهند بود.
- یک پارچه کردن دفاتر شرکت یا سازمان: می توان سیستم را به گونه ای تنظیم کرد که صرف نظر از محل فیزیکی دفتر ارتباطات به دفتر مرکزی منتقل شود.
یکی از مهمترین محصولات VoIP، ترمینال هایی است که کاربران از آن برای دسترسی به سیستم تلفنی VoIP استفاده میکنند. این محصولات بصورت نرم افزاری و سخت افزاری و یا به صورت بی سیم و سیمی می توان در بازار یافت.
در یک سیستم VoIP برای کاهش هزینه ها می توان از تلفن های آنالوگ موجود نیز به عنوان ترمینال کاربران استفاده کرد. اما ابتدا باید توسط یک مبدل این تلفن ها را قادر به پشتیبانی از پروتکل های VoIP کرد. این مبدل ها عموما مبدل های تلفن آنالوگ (Analogue Telephony Adaptor) و یا ATA نامیده می شوند. انواع مختلفی از محصولات ATA در بازار موجود است که بسته به نوع و تعداد پورتها و سیمی و یا بیسیم بودن تقسیم بندی می شوند.
علاوه بر ترمینال های کاربران، سرور های مختلفی نیز در یک سیستم VoIP مورد استفاده قرار می گیرند. مهمترین این سرورها، سروهای کنترل تماس هستند. تولید کنندگان تجهیزات VoIP این سرورها را گاهی به صورت نرم افزار عرضه می کنند و گاهی محصولات به صورت یک سرور کامل (نرم افزار + سخت افزار) فروخته میشوند. برخی از این محصولات به صورت متن باز عرضه می شوند و برخی نیز کاملاً متن بسته هستند. در هر صورت مهمترین فاکتور در انتخاب این محصولات ظرفیت تماس های VoIP آن ها و قابلیت های تلفنی این سرورها است. به این محصولات گاهی IP PBX نیز میگویند.
گیت وی های VoIP تجهیزاتی هستند که به یک سیستم VoIP اجازه می دهند به شبکه مخابرات آنالوگ متصل شود. به همین خاطر به این تجهیزات دروازه VoIP گفته می شود. این محصولات همواره دارای حداقل یک پورت شبکه هستند و چندین خط تلفن را پشتیبانی می کنند. این تجهیزات بر اساس تعداد خطوط تلفن، نوع خطوط تلفن (FXS و یا FXO)، و آنالوگ و دیجیتال بودن دسته بندی مشوند.
گاهی تولید کنندگان محصولات VoIP را با یکدیگر ادغام می کنند و به صورت یک دستگاه عرضه می کنند. به عنوان مثال بسیار رایج است که سرورهای VoIP را با گیت وی ها ترکیب کرد. در این صورت خط تلفن مستقیما به خود سرور می خورد و نیازی به اتصال یک گیت وی بیرونی نیست.
.jpg)
- تلفن های سخت افزاری VoIP: رایج ترین نوع ترمینال های کاربران تلفن های VoIP هستند که با کابل شبکه به سیستم تلفنی متصل میشوند .
- تلفن های نرم افزاری VoIP: نرم افزارهایی هستند که بر روی کامپیوتر نصب میشوند و دقیقا مانند تلفن سخت افزاری به سیستم VoIP دسترسی دارند .
- تلفن های ویپ USB: این تلفن ها به تنهایی قابل استفاده نیستند و باید حتما با یک کابل USBبه کامپیوتری وصل شوند که دارای اتصال شبکه است .
- تلفن های بیسیم VoIP: این محصولات هم به صورت WiFi و هم به صورت DECT عرضه میشوند و به کاربران امکان تحرک هنگام تماس تلفنی میدهند .
از نظر نوع پورت تلفنی، گیت وی های VoIP به سه دسته تقسیم می شوند:
- گیت وی های VoIP با خطوط FXS: این گیت وی ها به گوشی های تلفن متصل می شوند. به عبارت دیگر این گیت وی ها تماس های تلفنی گوشی های آنالوگ را بر روی شبکه ارسال می کنند .
- گیت وی های ویپ با خطوط FXO: این گیت وی های به خطوط تلفن شهری متصل می شوند. به عبارت دیگر تماسهایی که از خطوط آنالوگ می آید توسط این گیت وی ها به مکالمات VoIPتبدیل می شوند و به سمت تلفن های VoIP ارسال می شوند .
- گیت وی های ویپ ترکیبی (FXO/FXS): این گیت وی ها هم خطوط FXS دارند و هم خطوط FXO
از نظر دیجیتال و آنالوگ بودن گیت وی های IP به دو دسته تقسیم می شوند :
- گیت وی های دیجیتال : این گیت وی ها که معمولا گرانتر نیز می باشند از یک طرف به خطوطE1 متصل می شوند و از سمت دیگر به شبکه دیتا وصل میگردند .
- گیت وی های آنالوگ : این محصولات گیت وی های معمولی IP هستند که به خطوط معمولی تلفن شهری متصل می شوند .
تولید کنندگان محصولات VoIP انواع مختلفی از IP PBX را به بازار عرضه کرده اند. از نظر سخت افزاری میتوان مرکز تلفن را به دو دسته تقسیم کرد:
- مرکز تلفن سخت افزاری : مرکز تلفن VoIP می تواند به صورت یک سخت افزار عرضه شود. خوبی این مرکز تلفن این است که سخت افزار آن بر اساس ظرفیت مورد نظر انتخاب شده که باعث می شود پایداری مرکز تلفن بیشتر باشد و اصلا هنگ نکند .
- مرکز تلفن نرم افزاری VoIP : برخی سازندگان IP PBX را به صورت نرم افزاری عرضه می کنند و انتخاب سخت افزار را در طراحان سیستم تلفنی می گذارند .
گاهی مرکز تلفن IP دارای یک گیت وی درونی VoIP است و قابلیت مستقیم به خطوط تلفن را دارد. اما گاهی نیاز است که برای اتصال به شبکه مخابراتی آنالوگ از یک گیت وی VoIPجداگانه استفاده شود .
مزیت استفاده از کارت VoIP این است که می تواند مستقیما بر روی سرور تلفن سوار شود و به این ترتیب علاوه بر کمتر جا گرفتن و ساده تر تنظیم شدن، امکان قطعی اتصال بین سرور VoIP و گیت وی نیز از بین می رود.
کارت های VoIP معمولا برای کاربرد در سیستم هایی است که از مرکز تلفن نرم افزاری متن باز مانند استریسک استفاده می کنند. با کارت های استریسک می توان یک مرکز تلفن VoIP کامل ساخت. در این صورت علاوه بر سرور حامل استریسک و کارت تلفن تنها به گوشی های VoIP نیاز است.
کارت های استریسک از نظر تعداد پورت های تلفن متفاوتند. همچنین از نظر نوع پورت های تلفنی نیز دو نوع کارت استریسک وجود دارد:
- کارت های استریسک با خطوط آنالوگ : این کارت ها دارای یک یا چند پورت برای اتصال به خط تلفن شهری یا گوشی های تلفن آنالوگ هستند .
- کارت های استریسک برای خطوط E1: برخی از کارت های VoIP امکان اتصال به یک یا چند خط دیجتال E1 دارند .
معرفی تکنولوژی DECT
DECT) Digital Enhance Cordless Telecommunications) به معني بهبود ارتباطات بیسیم دیجیتال است. DECT یک استاندارد ETSI (اداره استاندارد ارتباطات اروپا) است که براي تلفن هاي ديجيتال بیسم درون ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد.
فناوری DECT چگونه کار می کند؟
یک سیستم DECT شامل یک یا چند گوشی DECT و تعدادی ایستگاه پایه می باشد. ایستگاه های پایه (Base Stations) از طرفی با کابل شبکه به مرکز تلفن متصل می شوند و از طرف دیگر با فناوری بیسیم با گوشی های DECT ارتباط دارند. به این ترتیب گوشی های دکت می توانند با مرکز تلفن ارتباط برقرار کنند.
مرکز تلفن هم می تواند به صورت مرکز تلفن VoIP باشد و هم مرکز تلفن آنالوگ. اما برای استفاده از امکانات تلفنی بیشتر عموما استفاده از مرکز تلفن VoIP پیشنهاد می شود.
پوشش بیسم در تکنولوژی DECT:
ایستگاه های پایه DECT تقریبا یک فاصله 50 الی 60 متری داخل ساختمان را می توانند پوشش بدهند. در ساختمان های خیلی بزرگ و یا ادارات با چندین ساختمان می توان از تعداد زیادی ایستگاه پایه دکت استفاده کرد تا پوشش مناسب بدست آید. در برخی موارد همچنین می توان از تکرار کننده های دکت (DECT Repeaters) استفاده کرد. این تکرار کننده ها باعث افزایش برد ایستگاه های پایه می شوند. شکل زیر نشان دهنده نحوه استفاده از ایستگاه های پایه DECT و تکرار کننده هاست:
انتقال مکالمات تلفنی VoIP بر روی لینک های بیسیم در واقع بهره مندی همزمان از دو فناوری نوین است که هر کدام به تنهایی بسیار مفیدند و ترکیب آن ها حتی مفیدتر. مراکز تلفن مبتنی بر IP و یا به عبارت دیگر مراکز تلفن VoIP باعث کاهش هزینه های ارتباط و همچنین یکی شدن سیستم های تلفنی دفاتر مختلف می گردد.
به این ترتیب با ترکیب VoIP و لینک بیسیم هم در هزینه تلفن صرفه جویی می شود و هم در هزینه انتقال دیتا. اما باید توجه داشت که لینک بیسیم مورد نیاز باید ویژگی های خاصی داشته باشد تا باعث کاهش کیفیت مکالمات تلفنی نشود.
خصوصیات لینک بیسیم برای انتقال VoIP:
- پهنای باند لینک بیسیم: نرخ ارسال دیتای لینک بیسیم باید برای انتقال حداکثر تعداد مکالمات VoIP کافی باشد.
- تأخیر انتقال لینک بیسیم: کیفیت سرویس VoIP به تأخیر انتقال بسیار وابسته است. برای یک مکالمه با کیفیت عالی تأخیر انتقال باید زیر 150 میلی ثانیه (حدود یک هفتم ثانیه) باشد.
- جیتر (تغییرات تأخیر) ارسال بسته های VoIP: سرویس VoIP به جیتر نیز حساس است. در صورت زیاد بودن تغییرات تأخیر ارسال بسته های VoIP معمولا حجم بافر در گوشی های VoIP باید افزایش یابد که خود باعث افزایش تأخیر و کاهش کیفیت ارتباط می شود.
- قابلیت اعتماد لینک بیسیم: سرویس تلفنی باید همیشه برقرار باشد. اگر لینک بیسیم یک ساختمان قطعی پیدا کند سیستم تلفنی آن نیز مختل می شود مگر آنکه از یک لینک بیسیم پشتیبان استفاده شده باشد.
- فرکانس لینک بیسیم: با توجه به مقررات جاری کشور، بهتر است راه حل ارائه شده برای انتقال VoIP در فرکانس های آزاد عمل کند.
راه کار ما برای انتقال بیسیم VoIP:
شرکت توسعه ارتباط فرانگر ارژن با توجه به آشنایی کامل با نیازمندی های سرویس VoIP و تجربه کافی در پیاده سازی لینک های بیسیم، محصولات میکروتیک را برای انتقال VoIP بر روی لینک های بیسیم پیشنهاد می کند.
چرا توسعه ارتباط فرانگر ارژن ؟
- یکی از محدود شرکت هایی است که در زمینه VoIP و لینک های بیسیم و نیز در سیستم نظارت تصویری تجربه فراوان دارد.
- تسلط کامل بر روتر های میکروتیک و آشنای با تجهیزات Cisco و معرفی شیوه های نوین در زمینه VoIP و یا انتقال تصویر.
- ضمانت و پشتیبانی محصولات ارایه شده توسط ما به معنی دردسر کمتر برای شماست.
- موجودی تجهیزات Cisco و میکروتیک و همچنین VoIP و دوربین مداربسته در زمان ثبت سفارش ، باعث بالا رفتن سرعت عمل در زمان اجرای پروژه و ارایه خدمات میگردد.