- شبکه های بیسیم با سادگی و سرعت بیشتری پیاده سازی می شوند.
- کاربران با سهولت بیشتری از سرویس های شبکه های بیسیم استفاده می کنند.
- سرویس های شبکه های بیسیم در همه جا در دسترس است. حتی کاربران هنگام مسافرات و بین شهرها با سرویس ها دسترسی دارند
- پیاده سازی شبکه های بیسیم ارزانتر است.
فناوری های مطرح ارتباطات بیسیم:
ارتباطات بیسیم را می توان دو دسته بزرگ ارتباطات تلفنی بیسیم و مخابرات بیسیم دیتا (اینترنت) تقسیم کرد. بر این اساس فناوری های مختلفی ابداع شده اند که به طور خاص سرویس های تلفنی و یا دیتا می دهند. اما در سال های اخیر مرز این فناوری ها از بین رفته و از هر کدام برای سرویس های تلفنی و دیتا استفاده می شود. فناوری های زیر را می توان به عنوان فناوری های برتر نام برد:
- شبکه های موبایل بر اساس فناوریGSM : شبکه موبایل نسل دوم معروفترین فناوری بیسیم در کشور است.
- شبکه های دیتای WiFi : فناوری WiFi برای انتقال دیتا معرفی شده است. اما در سال های اخیر سرویس های VoIP و ویدیو نیز روی آن ارائه می شود.
- فناوری های بیسیم که توسط سازندگان مختلف ابداع شده اند. مثلا موتورولا PTP یکی از این فناوری ها است که برای لینک های بیسیم استفاده می شود.
- فناوریWiMAX : هم برای دسترسی به اینترنت و هم برای سرویسهای VoIP می توان از این فناوری استفاده کرد.
- فناوری 3Gو4G : این فناوری های موبایل برای هر دو سرویس تلفن و اینترنت مناسب است. این فناوری قابلیت انتقال VoIP نیز دارد.
- فناوریDECT : فناوری دکت برای ارتباط تلفنی بیسیم ابداع شده است. این فناوری از این نظر خیلی شبیه فناوری GSM است اما با این تفاوت که این فناوری برای شبکه های تلفنی درون ساختمان استفاده می شود.
کابردهای ارتباطات بیسیم:
ارتباطات بیسیم در موارد بسیاری استفاده می شوند. به عنوان مثال:
- لینک های بیسیم با برد زیاد: برای انتقال دیتا بین ساختمان ها و دفاتری که در چند کیلومتری هم هستند یا می توان از شبکه های اینترنتی استفاده کرد و یا می توان یک لینک مستقیم بین ساختمان ها ایجاد کرد.
- اینترنت بیسیم: مثلا شبکه های WiFi شهری که در مکانهای مختلف مانند فرودگاه ها و مراکز خرید نصب می شوند و به بازدیدکنندگان اجازه دسترسی به اینترنت می دهند. فناوری WiMAXهم برای این کاربرد بسیار مناسب است.
- لینک های درون ساختمانی: به جای سیم کشی داخل ساختمان می توان از فناوری WiFiاستفاده کرد.
- سیستم تلفن درون ساختمان: بهترین روش استفاده از فناوری DECTبرای این کاربرد است. اما از WiFi هم استفاده می شود. در این صورت باید از سیستم تلفنی VoIP استفاده کرد.
از فناوری بیسیم در کاربردهای مختلفی می توان استفاده کرد. امروزه مخابرات بیسیم به حدی وارد زندگی روزمره ما شده است که هر کس به نوعی از یکی از کاربردهای این فناوری بهره می گیرد. به عنوان مثال می توان کاربرهای زیر را برای فناوری های بیسیم نام برد:
- انتقال دیتا بین ساختمان ها: برای سازمان هایی که دارای چندین ساختمان هستند استفاده از لینکهای بیسیم برای انتقال دیتا یکی از بهترین راه حل هاست. استفاده از کابل های دیتا چندان توصیه نمی شود زیرا علاوه بر اینکه احتمال قطعی دارند، در معرض عواملی مانند رعد و برق نیز هستند. لینک های بیسم یکی از بهترین راه ها برای ایجاد یک ارتباط دیتای بین ساختمانی است.
- متصل کردن دفاتر به یکدیگر: سازمان هایی که دارای چندین دفتر در نواحی مختلف یک شهر و یا حتی در شهرهای نزدیک هستند می توانند با لینک های بیسم این دفاتر را به هم متصل کنند. در این صورت نیازی به پرداخت هزینه های ماهانه زیاد به شرکت مخابرات و یا ISP ها نخواهند بود. لینک های بیسیم تا چند ده کیلومتر برد دارند و پهنای باند مناسبی نیز می توانند ارائه کنند.
- انتقال بیسیم مکالمات VoIP : انتقال بیسیم مکالمات VoIP بین دفاتر مختلف یک شرکت می تواند روش مناسبی برای کاهش هزینه های تلفن باشد. یک لینک بیسیم می تواند چند صد مکالمه همزمان VoIP را منتقل کند بدون آنکه با کمبود ظرفیت مواجه شود.
- انتقال تصویر: استفاده از لینک های بیسیم برای متصل کردن دوربین های نظارتی یکی از کاربردهای این فناوری محسوب می شود. به این ترتیب می توان تعداد زیادی دوربین را به سرعت پیاده سازی کرد. از لینک های بیسیم برای کاربردهای ویدئوکنفرانس نیز می توان بهره گرفت.
- سیستم تلفن بیسیم درون ساختمان: با فناوری بیسیم دکت (DECT) می توان یک سیستم تلفنی بیسیم درون ساختمانی ایجاد کرد که به کاربران اجازه تحرک می دهد ولی هزینه های استفاده از موبایل را در پی ندارد.
استفاده از شبکه ها و لینک های بیسیم مزایای زیادی می تواند داشته باشد. البته در برخی از کاربردها بعضی از این مزایا از اهمیت بیشتری برخوردارند و در برخی موارد چندان مهم نیستند. در مجموع می توان مزایای زیر را برای ارتباطات بیسیم ذکر کرد:
- افزایش بازده: در برخی از موارد کاربران با استفاده از سرویس های شبکه های بیسیم بازدهی بیشتر در کار خود خواهند داشت. به عنوان مثال در سیستم تلفنی بیسیم درون ساختمانی استفاده از فناوری بیسیم باعث می شود کاربران سریعتر و بهتر بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
- دسترسی تقریبا همیشگی به شبکه: در صورتی که شبکه بیسیم به خوبی طراحی شده باشد، کاربران در اکثر مواقع می توانند به شبکه دسترسی پیدا کنند. در صورتی که در یک شبکه بیسیم در صورت جا به جایی دسترسی برای مدتی قطع است و در همه جا پورت شبکه وجود ندارد.
- انعطاف بیشتر: شبکه های بیسیم انعطاف بالاتری دارند و با راحتی بیشتری می توان ساختار شبکه را تغییر داد یا تعداد کاربران را بیشتر کرد.
- پیاده سازی ساده تر و تمیزتر: در فناوری بیسیم معمولا تنها ایستگاه های پایه و اکسس پوینت ها نیاز به نصب و راه اندازی دارند و نیاز نیست مانند شبکه های سیمی هر کاربر را با کابل کشی به شبکه متصل کرد.
- ظرفیت بیشتر و تعداد بیشتر کاربران: ظرفیت شبکه های بیسیم به مراتب بالاتر از شبکه های سیمی است و تعداد کاربر بیشتری را می توانید پشتیبانی کنید.
- هزینه پائینتر: به دلیل سهولت بیشتر در پیاده سازی و ظرفیت بالاتر تکنولوژی های بیسیم معمولا هزینه پیاده سازی این شبکه ها پایئنتر از شبکه های سیمی است.
تعداد شبکه های بیسیم با فناوری WiFi در سال هاي اخير به شدت رشد يافته است. اين رشد نه تنها در زمينه شبکههاي محلي خانه/اداره بوده است, بلکه کاربردهای جدید فناوری WiFi مانند پياده سازي WiFi در مکان هاي عمومي و ارائه سرويس هايي مانند دسترسي به اينترنت نيز به شدت گسترش يافته است.
چندين عامل در روند رو به رشد اين شبکه ها تاثير گذار بوده است. عامل اول رشد روز افزون رايانه هاي قابل حمل و PDA ها بوده است. عامل دوم افزايش سريع نرخ ارسال اين شبکه هاست. در حالي که در استاندارد اوليه WiFi در سال 1997 نرخ ارسال 2Mbps بود , نرخ ارسال در استاندارد 802.11g به 54 Mbps رسيده است که برخي از سازندگان محصولات بیسیم, مدل پر سرعت با نرخ ارسال108 Mbps را پشتيباني ميکنند. عامل سوم در گسترش اين شبکه ها, کاهش شديد قيمت تجهيزات آنها است که در حال حاضر براي کاربران حدود 50 دلار و براي نقاط دسترسي (access points ) کمتر از 100 دلار است.
کاربردهای فناوری WiFi
کاربرد سنتي WiFi در محيط هاي خانه/اداره بوده است. در اين محيط ها WiFi جايگزين شبکه هاي سيمي گذشته ( شبکه هاي اترنت) ميشوند. سادگي نصب WiFi و سرعت در اعمال تغييرات, باعث محبوبيت آن شده است. در اداره هايي که قبلاً داراي شبکه سيمي محلي بودهاند, معمولاً شبکه هاي WiFi براي تکميل پوشش اين شبکهها به خصوص در محل هايي مانند سالن کنفرانس, استفاده ميگردد. در خانه ها اين شبکه ها معمولاً براي تقسيم پهناي باند موجود براي دسترسي به اينترنت استفاده ميشوند. در اين شبکه ها معمولاً يک اتصال مانند DSL به اينترنت وجود دارد و با به کارگيري WiFi ميتوان به کاربران امکان تحرک و استفاده از اينترنت داد. در اين محيط ها در اغلب موارد, شبکه سيمي وجود ندارد.
کاربرد ديگر شبکه هاي WiFi در نقاط شلوغ است. نقطه شلوغ مکاني است که اتصال بي سيم همگاني به شبکه داده فراهم است. در چنين مکاني هر کاربري که وسيله اتصال به شبکه بي سيم مانند PDA ، يا نوت بوک در اختيار داشته باشد, مي تواند از امکانات شبکه استفاده نمايد. نقطه شلوغ ذاتاً مي تواند موقتي و يا دائمي باشد. به عنوان مثال در محل موقت برگزاري چند روزه يک نمايشگاه و يا در محل دائمي يک هتل. پياده سازي شبکه WiFi در اين نقاط هنوز در مراحل اوليه است ولي شدت رشد آن شگفت آور است. اين رشد در اروپا در سال 2002, 327% بوده است.
قيمت پائين تجهيزات WiFi در مقايسه با شبکه هاي سلولي به رشد اين شبکه ها کمک فراواني خواهد کرد. اين نقاط شامل فرودگاه ها, رستوران ها, هتل ها و هر جايي که کاربران احتمال ماندن براي چند دقيقه و استفاده از اينترنت را دارند, ميشود.
کاربرد سوم فناوری WiFi در ایجاد لینک های بیسیم با برد زیاد است. هرچند فناوری WiFi برای محیط های درون ساختمانی ابداع شده است، اما سادگی استفاده از آن و ارزان بودن این فناوری باعث شده است WiFi در لینک های بین ساختمانی و یا حتی لینک های شهری نیز استفاده شود.
انتقال مکالمات تلفنی VoIP بر روی لینک های بیسیم در واقع بهره مندی همزمان از دو فناوری نوین است که هر کدام به تنهایی بسیار مفیدند و ترکیب آن ها حتی مفیدتر. مراکز تلفن مبتنی بر IP و یا به عبارت دیگر مراکز تلفن VoIP باعث کاهش هزینه های ارتباط و همچنین یکی شدن سیستم های تلفنی دفاتر مختلف می گردد.
به این ترتیب با ترکیب VoIP و لینک بیسیم هم در هزینه تلفن صرفه جویی می شود و هم در هزینه انتقال دیتا. اما باید توجه داشت که لینک بیسیم مورد نیاز باید ویژگی های خاصی داشته باشد تا باعث کاهش کیفیت مکالمات تلفنی نشود.
خصوصیات لینک بیسیم برای انتقال VoIP:
- پهنای باند لینک بیسیم: نرخ ارسال دیتای لینک بیسیم باید برای انتقال حداکثر تعداد مکالمات VoIP کافی باشد.
- تأخیر انتقال لینک بیسیم: کیفیت سرویس VoIP به تأخیر انتقال بسیار وابسته است. برای یک مکالمه با کیفیت عالی تأخیر انتقال باید زیر 150 میلی ثانیه (حدود یک هفتم ثانیه) باشد.
- جیتر (تغییرات تأخیر) ارسال بسته های VoIP: سرویس VoIP به جیتر نیز حساس است. در صورت زیاد بودن تغییرات تأخیر ارسال بسته های VoIP معمولا حجم بافر در گوشی های VoIP باید افزایش یابد که خود باعث افزایش تأخیر و کاهش کیفیت ارتباط می شود.
- قابلیت اعتماد لینک بیسیم: سرویس تلفنی باید همیشه برقرار باشد. اگر لینک بیسیم یک ساختمان قطعی پیدا کند سیستم تلفنی آن نیز مختل می شود مگر آنکه از یک لینک بیسیم پشتیبان استفاده شده باشد.
- فرکانس لینک بیسیم: با توجه به مقررات جاری کشور، بهتر است راه حل ارائه شده برای انتقال VoIP در فرکانس های آزاد عمل کند.
راه کار ما برای انتقال بیسیم VoIP:
شرکت توسعه ارتباط فرانگر ارژن با توجه به آشنایی کامل با نیازمندی های سرویس VoIP و تجربه کافی در پیاده سازی لینک های بیسیم، محصولات میکروتیک را برای انتقال VoIP بر روی لینک های بیسیم پیشنهاد می کند.
چرا توسعه ارتباط فرانگر ارژن ؟
- یکی از محدود شرکت هایی است که در زمینه VoIP و لینک های بیسیم و نیز در سیستم نظارت تصویری تجربه فراوان دارد.
- تسلط کامل بر روتر های میکروتیک و آشنای با تجهیزات Cisco و معرفی شیوه های نوین در زمینه VoIP و یا انتقال تصویر.
- ضمانت و پشتیبانی محصولات ارایه شده توسط ما به معنی دردسر کمتر برای شماست.
- موجودی تجهیزات Cisco و میکروتیک و همچنین VoIP و دوربین مداربسته در زمان ثبت سفارش ، باعث بالا رفتن سرعت عمل در زمان اجرای پروژه و ارایه خدمات میگردد.
انتقال ویدیو بر روی لینک های بیسیم در سال های اخیر از اهمیت خاصی برخودار شده است. دلیل این امر گسترش همزمان سرویس های ویدیویی و فناوری بیسیم است. سرویس های ویدیویی مانند ویدیوکنفرانس ویا تصویر دوربین مداربسته نیاز به پهنای باند زیاد و تأخیر پائین دارند. با توجه گران بودن سرویس های انتقال دیتا در کشور، پیاده سازی لینک های بیسیم در نهایت ارزانتر خواهد بود.
استفاده از دوربین های نظارتی نیز در سال های اخیر گسترش فراوانی یافته است. با توجه به تعداد زیاد دوربینهایی که یک سازمان ممکن است پیاده سازی کند، استفاده از شبکه بیسیم بهترین راه حل است. علاوه بر سرعت بیشتر پیاده سازی شبکه بیسیم نسبت به شبکه کابلی، لینک های بیسیم انعطاف بیشتر نیز دارند و در صورت نیاز می توان به راحتی تعداد آن ها و یا محل آن ها را تغییر داد.
با توجه به نیازمندیهای سرویسهای ویدیوی لینک های بیسیم برای این منظور باید خصوصیات ویژه ای داشته باشند.
خصوصیات لینک بیسیم برای انتقال تصویر:
- پهنای باند لینک بیسیم: ارتباطات ویدیوی پهنای باند زیادی نیاز دارند. یک ارتباطات ویدیوئی با کیفیت بالا (HD) نیاز به پهنای باند حدود 6 مگابیت است.
- تأخیر انتقال لینک بیسیم: تأخیر پائین در انتقال بسته های ویدیویی تأثیر زیادی بر کیفیت ارتباط تصویری دارد.
- نرخ پائین خطای ارسال: گم شدن بسته های حاوی تصاویری ویدیوئی هنگام انتقال تأثیر بسیار مخربی بر کیفیت ارتباط دارد. بنابراین لینک بیسیم پیاده سازی شده باید packet loss خیلی پائین داشته باشد.
- قابلیت اعتماد لینک بیسیم: این فاکتور مخصوصا برای دوربین های نظارتی اهمیت زیادی دارد. لینک بیسیم پیاده سازی شده باید همواره برقرار بماند و قطعی نداشته باشد.
- فرکانس لینک بیسیم: با توجه به مقررات جاری کشور، بهتر است راه حل ارائه شده برای انتقال ویدیو در فرکانس های آزاد عمل کند.